Varför WordPress?

WordPress är ett s k Content Managment System (CMS) och har genom åren blivit det mest populära bloggverktyget. WordPress är vad som kallas ”open source” (öppen källkod) vilket innebär att utvecklare världen över kan lätt få tillgång till koden och bidra med förbättringar. Det innebär också att man kan använda färdiga teman gratis, och om man vill och har förmågan, så kan man anpassa teman efter sin egna behov. Det finns även mängder av s k plugins som enkelt kan installeras för att får mer funktionalitet. Exempel på det kan vara kontakformulär, backup, prestandaförbättringar, kartor, etc etc etc.

Det finns mängder av gratisteman som man kan välja bland. Det finns även teman som kostar pengar som har mer funktionalitet och anpassningsmöjligheter (som t ex Woo Themes).

Själv behövde jag komma igång snabbt med denna blogg så jag letade en stund bland WordPress teman och hittade ett som jag gillade. Det heter WPOcean och man kan anpassa funktioner och utseende utan att kunna programmering. Så bloggen gick väldigt fort att skapa, vilket är en stor fördel.

Man måste givetvis ha ett abonnemang hos ett webbhotell (web hosting). Först när man har det kan man installera WordPress och skapa sin blogg. WordPress används även till statiska webbplatser och det funkar utmärkt.

Hämta WordPress och läs mer här

Vill du komma igång på ett ännu enklare sätt finns även WordPress.com. Då behöver du inte abonnera på något webbhotell, men å andra sidan är möjligheterna att anpassa sin blogg begränsade.

Anders Eriksson

Webbutvecklare, webbdesigner, grafiker. Bloggar om webbutveckling, webbdesign, Wordpress, digital bild m m