Vad är ”style tiles” när vi pratar webbdesign?

Istället för att göra prototyper i ett designprogram som till exempel Sketch eller Photoshop och sedan omvandla designen till kod så hoppar man över det steget med hjälp av ”style tiles”. Det handlar om en mer övergripande design utan att gå in på detaljer. Man väljer till exempel vilka typsnitt som en webbplats ska ha, man väljer vilka färger som rubriker, knappar etc ska ha, samt vilken design på knappar och andra element ska ha. Detta ger en bra bild över den generella designen.

Så istället för en prototyp på en exakt sidlayout skapar man en prototyp med olika textelement (rubriker, underrubriker, listor) och visar respektive typsnitt och färg. Man har även en färgpallett med webbplatsens primära och sekundära färger, och man visar hur text, bild, andra grafiska element presenteras.

Jag tycker detta är ett smart sätt att jobba, särskilt med tanke på att jag skapar sidlayout väldigt snabbt i en s k pagebuilder, dvs jag kodar i princip ingenting med detta arbetssätt. Så man kan säga att jag skapar prototyp direkt i WordPress som efter feedback och ändringar blir den slutgiltiga layouten.

Vill du läsa mer om ”Style Tiles” kolla gärna in Samantha Warrens sajt styletil.es där hon berättar mer ingående om hur det funkar.

Där finns även bildexempel på några ”style tiles”.

Samantha Warren är ”Design Lead” på Adobe i San Fransisco och är en stor förespråkare av detta arbetssätt.

Anders Eriksson

Webbutvecklare, webbdesigner, grafiker. Bloggar om webbutveckling, webbdesign, Wordpress, digital bild m m