google-resultat-sida
Här på Googles första resultatsida vill man som företag synas för de sökord som är relevanta.

Sökmotoroptimering handlar inte om att optimera sökmotorer, utan givetvis att optimera webbplatser för sökmotorer. De flesta i Sverige använder Google så det är Googles sökmotor man riktar in sig på. Det här är ett ganska stort ämne men man kan komma långt med modern webbutveckling, sunt förnuft, bra innehåll och bra design. Första steget är att göra en s k sökordsanalys.

”On page SEO” betyder den delen av sökmotoroptimering man som webbutvecklare har kontroll över. (SEO är förkortning av Search Engine Optimization). Så det handlar om struktur, innehåll, design, användarvänlighet, laddningstid, och en del kodrelaterade tekniker eller om du så vill strategier. Här kan jag göra min del av sökmotoroptimering av din hemsida.

”Off page SEO” handlar mer om hur stor genomslagskraft dina artiklar eller bilder har. Får du många ”delningar” och ”lajks” på sociala mediar, får du många ”inlänkar” och generellt hög ”aukoritet” på nätet så bidrar det starkt till högre ranking hos Google.

Detta är en framgångsrik strategi för t ex småföretag på en mindre ort. Här kan jag bidra mycket med min kunskap så att du har chans att hittas för en sökfras som i bildexemplet ovan (naprapat Mölndal).

Man behöver analysera hur läsarna hittar dig, var de kommer ifrån, om de använder mobil eller dator, etc.. Google Analytics är ett sätt att få en bild på vilka läsare du har och för att kontinuerligt förbättra din sökmotoroptimering.

Stäng meny