Så här lär jag mig JavaScript-biblioteket React

React är ett numera mycket känt JavaScript-bibliotek utvecklat av Facebook som används till att skapa komponenter till i första hand webbapplikationer.

React var ett av flera bibliotek vi fick lära oss under min YH-utbildning i webbutveckling. Då kände jag mig mest förvirrad eftersom det krävs att man förstår ett flertal koncept från Vanilla Javascript. Man bör ha koll på moduler, klasser, binding, arrow functions, callbacks, routing, events, DOM-manipulering, higher order functions med mera.

Nu har jag mer kött på benen och kan lättare ta till mig React. Jag köpte en kurs på Udemy med Max Schwarzmüller för 12€ som jag har lärt känna via Youtube-kanalen ”Academind”. Kursen heter ”React -The Complete Guide”. Han är engagerad och förklarar svåra koncept på ett mycket omfattande och pedagogiskt sätt.

Parallellt med denna kurs har jag även följt två gratiskurser på Youtube, Mosh och Traversy. Den sistnämnda kan man fullfölja snabbast för den går igenom bara grunderna. Faktum är att jag följer med dessa kurser så långt jag fattar. När jag stöter på ett nytt koncept byter jag kurs för att höra liknande information med en annan lärare. Det blir då en repetition men utifrån lite andra förutsättningar. Samtidigt bygger jag något eget med de enklaste koncepten. På så sätt grundmuras en förståelse innan jag går vidare.

Varför vill jag lära mig React? Det är ett modernt sätt att koda i JavaScript och mycket eftertraktat på arbetsmarknaden. När man behärskar det kan man på ett smidigt sätt skapa avancerad funktionalitet, skapa snabba och användarvänliga applikationer. React har dock en hög inlärningskurva, högre än Vue.js enligt vad jag har hört. Vad som annars är vanligt ute bland företag är Angular, fast det funkar mer som ramverk, dvs det har flera delar inbyggt (vilket React inte har). Det finns för- och nackdelar med det, men jag har valt React eftersom jag har pluggat det tidigare och jag tror att det kommer vara hett på marknaden ett bra tag framöver.

Anders Eriksson

Webbutvecklare, webbdesigner, grafiker. Bloggar om webbutveckling, webbdesign, Wordpress, digital bild m m