Varför WordPress?

WordPress är ett s k Content Managment System (CMS) och har genom åren blivit det mest populära bloggverktyget. WordPress är vad som kallas ”open source” (öppen källkod) vilket innebär att utvecklare världen över kan lätt få tillgång till koden och bidra med förbättringar. Det innebär också att man kan använda färdiga teman gratis, och om man vill och har förmågan, så kan man anpassa teman efter sin egna behov. Det finns även mängder av s k plugins som enkelt kan installeras för att får mer funktionalitet. Exempel på det kan vara kontakformulär, backup, prestandaförbättringar, kartor, etc etc etc.

Det finns mängder av teman som man kan välja bland och allt är gratis. Det finns även teman som kostar pengar som har mer funktionalitet och anpassningsmöjligheter (som t ex Woo Themes).

Själv behövde jag komma igång snabbt med denna blogg så jag letade en stund bland WordPress teman och hittade ett som jag gillade. Det heter Ignite och man kan anpassa funktioner och utseende utan att kunna programmering. Så bloggen gick väldigt fort att skapa, vilket är en stor fördel.

Man måste givetvis ha ett abonnemang hos ett webbhotell (web hosting). Först när man har det kan man installera WordPress och skapa sin blogg. WordPress används även till statiska webbplatser och det funkar utmärkt.

I min utbildning får vi lära oss att skapa egna teman, skapa s k ”Child-Themes” där man utgår från ett tema, sparar en kopia och skriver om koden som man vill ha den. Som WordPressutvecklare kan man även skapa egna plugins.

Hämta WordPress och läs mer här.

Vill du komma igång på ett ännu enklare sätt finns även WordPress.com. Då behöver du inte abonnera på något webbhotell, men å andra sidan är möjligheterna att anpassa sin blogg begränsade.