Tips för att lära sig JavaScript

Det ultimata sättet att lära sig JavaScript tror jag är att gå en Yrkeshögskoleutbildning. Det är det jag gör just nu och JavaScript är ett av flera ämnen. Att få undervisning och undervisningsmaterial av en duktig lärare/coach, och att vistas i en miljö med andra IT-studenter är stimulerande. Man får hela tiden övningar och laborationer som ska klaras av så man har hela tiden en press på sig att jobba på. Så det gör jag även om jag känner motstånd ibland (särskilt när man inte fattar).

Att lära sig programmering är en process och man ska inte ge upp för lätt, eftersom förståelsen byggs upp gradvis.

Ofta vill jag komplettera undervisningen med andra resurser än skolan och då har jag några tips. Det finns ett otal möjligheter att lära sig JavaScript på nätet idag. En del kostar pengar men mycket är gratis. Här är några favoriter:

CodeSchool

CodeSchool är en del av PluralSight (som är en utbildningssite som kostar pengar varje månad – ganska dyrt) som har utbildningar i olika programmeringsspråk och teknologier. Det fina med deras metod är att man tvingas skriva kod själv och inte bara imitera någon annan.

Upplägget är att man först tittar på en instruktionsvideo i ämnet. Sedan kan man få besvara några frågor. Svarar man fel får man en förklaring om varför man svarade fel så man lär sig även där. Man får också en ”utmaning” där man steg för steg skriver kod som undervisades om i videon. Om man kör fast kan man klicka och komma till det avsnitt i videon som man just försöker lösa med koden. Klarar man inte kan man få hjälp men då mister man poäng. Man kan samlar nämligen poäng för varje rätt svar eller varje utmaning man klarar.

Här är deras kurser i JavaScript.

Codecademy

Codecademy har ett liknande koncept, men utan video och frågor (vad jag hittills har sett i alla fall). Här finns både gratiskurser och kurser som kostar pengar. Instruerande och förklarande texter ger dig förståelsen, sedan får du uppgifter och får skriva kod. De har kurser i JavaScript och flera JavaScript-bibliotek.

The Net Ninja

Detta verkar vara en ung utvecklare från Manchester (skön dialekt) som på sin Youtube-kanal regelbundet lägger ut videoguider om bl a webbutveckling. Han lär ut på ett bra sätt och man kan lämpligen se hans kurser för att befästa det man redan kan. Att bara följa efter honom kanske inte ger så mycket. Så jag ser det mer som ett komplement till mina andra resurser. Kolla även in Traversy Media och LearnWebCode som är liknande Youtube-kanaler.

Slutligen ett tips: Håll koll på när kurserna är publicerade så att du inte lär dig utdaterad teknik. Så länge man är medveten om att så kan vara fallet är det ingen fara. Jag tycker själv det kan öka förståelsen av vissa koncept ibland.